-ismer

Jag tänker på det här med ismer, så som t.ex radicalism, socialism, liberalism, konservatism, rasism, fundamentalism, egoism – listan kan göras lång.
Men oavsett vad man tycker om alla olika ismer som finns så är nånannanismen den absolut värsta. Ismen som man faller in i när man tänker att det där problemet får någon annan lösa.
Att tänka så känns idag mer som en regel än undantag. Frågan är bara vilka konsekvenser detta bär med sig? Vart hamnar vi om vi så ofta tänker att problemet är enbart någon annans fel eller någon annans ansvar för att motivera sig själv att inte behöva ta till sig?
Peter Kennerfalk var den personen som först nämnde detta nya ord för mig och sedan dess har jag inte varit kapabel till att släppa det.
Att så ofta och lättvindigt tycka och tänka att så många problem beror enbart på andra utan att vara lite självkritisk och reflektera över ens egna ord och handling är något som kan få stora konsekvenser. Att enbart lyfta fram jagets rättigheter och slå ifrån sig skyldighet gör att motsättningar mellan grupper bara ökar och broar bränns istället för att byggas upp: ‘Det är deras fel… ‘ små grupper som redan befinner sig i en utsatt situation blir lättare utpekad och där igenom även ennu mer utsatta: ‘Dom kostar samhället för mycket pengar’, ‘Dom där vill ju inte göra rätt för sig ‘.
Vi ska vara glada för att vi bor i det landet vi bor med de rättigheter och den friheten som vi har. Men genom att exkludera personer istället för att sträcka ut en hand och jobba på våra olikheter så kommer vi snart ha byggt in och begränsat oss genom de murar vi rest för att slippa ta itu med problemen eller snarare problemet ; nånannanismen.
Personer som ofta pekas ut som problem i system har ju väldigt sällan ägt frågan om vad man skulle kunna göra annorlunda inom just det systemet. Och om du fortfarande tycker att det bara är någon annan det beror på och att du inte behöver bry dig, tänk på det här: Ju fler som knuffas undan över kanten, desto närmre kanten kommer du att hamna!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s