Låt kraften i mångfalden blomstra

Det här är en krönika som jag skrev för och publicerades av Målarnas Facktidning:

“Låt många blommor blomma. Låt kraften i mångfalden blomstra istället för att tvinga igenom enfald.”
En text, en dikt som skickades till mig med en bifogad länk till en artikel gjord av Svenskt näringsliv.
Artikeln byggde på en, (av Svenskt näringsliv utförd), undersökning som gav gällande att privata vårdbolag i allt större utsträckning erbjuder en allt mer tillfredsställande vård. Det här för att ge poäng åt avsändarens egna egna ståndpunkt om att en helt fri marknad skulle gynna Sverige.

Men hur skulle ett samhälle helt och hållet uppbyggt på vinstintressen ha möjlighet att tillgodose alla människors behov efter alla dess olika förutsättningar, dit även ekonomi räknas?
I ett samhälle där välfärd och skattesystem släpps allt mer fritt premieras de som är rika och har mycket på bekostnad av dem som väldigt lite och även inget har. En tydlig effekt som gör sig gällande inom Sveriges gränser där dem som har mycket har fått mer medan de som har fått mindre är dem som alla redan har lite från början.
Det är inget fel i att ha en summa pengar på banken. Men faktum är att desto mer pengar som finns på bankkontot, desto mer och större möjlighet har den personen att bidra till en positiv samhällsutveckling.

Att ett privat bolag börjar erbjuda en tjänst som som innehåller vissa kvalitativa inslag är ingenting som någon borde tycka är konstigt. Det är ju vad ett företag är beroende av för sin fortlevnad, för att i slutändan berättiga sin existens.
Något man däremot borde fundera på är vilken påverkan det här har på samhället.
Inom de samhällsstrukturer som bygger på en fri marknad syns det tydligt hur de som säljer tjänster, (företagen), inriktar sig till dem med mycket pengar då det är en mer lukrativ marknad. Effekten av det här är att större samhällsgrupper väljs bort.

I ett sammanställande av Richard Wilkinson och Kate Picketts arbete på ämnet syns det tydligt att länder med en allt större oreglerad / fri marknad har en allt större inkomstskillnad.
Och med den informationen kan man se länder med allt större sociala problem som bland annat:
Dåliga läs och skrivkunnigheter
Stor kriminalitet
Stora problem med med psykiska sjukdomar, inklusive missbruk
Sänkt förväntad livslängd
Hög spädbarnsdödlighet

Är det verkligen rätt att vi ska låta företag ta beslut om vi är “värda” att satsa på utifrån en ekonomisk ståndpunkt?
Det innebär att vår livsduglighet skulle bestämmas utifrån vilket samhällsskikt vi tillhör
Det skulle innebära att vi blir marginaliserade till siffror på ett papper där vi ska bli vägda mot företagets vinst om vi blir sjuka. Svarta eller röda siffror.
Det i sin tur skulle innebära att de flesta av oss inte skulle vara värda den bästa vården.
Är det verkligen rätt att privata vinstintressen ska få avgöra huruvida våra barn ska få vård eller ej och i så fall vilken typ av vård?
Jag tycker inte det.

Låt mångfaldens blomma få blomma. Låt kraften i mångfalden blomstra istället för att försöka tvinga igenom enfald. Låt inte pengar avgöra vem som är värd livskvalitet utan mångfalden hos alla oss människor som lever sida vid sida få blomstra och känna sitt värde.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s